Omgaan met virus en vitaliteit

“Mensen kunnen nog de deur uit, maar wij vragen aantal heel specifieke dingen”, zei premier Rutte in de persconferentie naar aanleiding van het crisisoverleg over het coronavirus. “Vermijd grote groepen en werk zoveel mogelijk thuis”. De coronavirus pandemie heeft diepgaande gevolgen, maar het geeft ons ook de kans om kritisch naar onszelf te kijken. En de mogelijkheid op een vitale reset waar we misschien allemaal profijt van kunnen hebben.

1. Thuiswerken hoeft geen probleem te zijn.
Geen woon-werkverkeer, grotere concentratie, geen vergaderingen. Kortom: een hogere productiviteit. Maar ook, omdat je aan je thuis-kantoor vast zit, word je gedwongen keuzes te maken in wat er echt belangrijk is. En voor alle afspraken die door moeten gaan is er natuurlijk Skype, FaceTime of Whereby.

2. Een oefening in dankbaarheid.
De opgelegde rem in reizen en consumeren zou ons, zoals Lidewij Edelkoort schrijft, wel eens kunnen leren om te waarderen wat we hebben, dichtbij huis. Samenzijn, een vergeten boek lezen, de spullen die je al bezat herontdekken. Vertragen. En natuurlijk heeft deze rem grote voordelen voor het klimaat.

3. Zorgen voor jezelf.
Weerbaarheid start bij een goede levensstijl waarin je voldoende beweegt, je gezond en gevarieerd eet en je voldoende slaapt. Of beter gezegd: rust, regelmaat en reinheid. Persoonlijke verzorging is zelfs het startpunt voor een goede levensstijl; zonder ben je letterlijk verloren. Maar, door op alle vlakken beter voor jezelf te zorgen, dus in beweging te blijven, gezond te eten en goed te slapen, werk je aan je weerstand. En dat maakt je minder vatbaar.

4. Zorg voor elkaar.
Ben je besmet dan is het zaak niemand anders te besmetten en ga je in thuis-quarantaine. Maar ook ouderen en kwetsbaren belanden ongewild in quarantaine, want het advies geldt het bezoek aan ouderen te beperken. Gelukkig ontstaan daardoor ook mooie initiatieven zoals Quarantaine Chat dat willekeurig geïsoleerde mensen verbindt, kaartjes-service aan ouderen en pop-up gastouder gezinnen voor ouders die werken in de zorg.

SmartVitaal werkt elke dag met haar opdrachtgevers aan een vitaler Nederland en zal dit ook de komende tijd blijven doen. We zullen samen nog creatiever moeten zijn in onze oplossingen en wat meer video-calls moeten plannen, maar we werken onverminderd door.