Stress versnelt veroudering

Uit onderzoek van het UMC Groningen blijkt dat mensen die vaak en veel blootgesteld zijn aan stress of negatieve emoties mogelijk sneller verouderen.

Promovenda Sonja van Ockenburg testte in haar onderzoek de hypothese die veronderstelt dat herhaalde blootstelling aan stress leidt tot ‘slijtage’ van de systemen die de lichamelijke reactie op stress reguleren en dat die slijtage leidt tot ziekte.

Van Ockenburg ontdekte dat blootstelling aan stress of negatieve emoties verband houdt met een snellere afname van de telomeerlengte en dus mogelijk met veroudering.

Telomeren zitten aan het uiteinde van chromosomen en ze zorgen ervoor dat het erfelijk materiaal doorgegeven kan worden zonder dat er belangrijke informatie verloren gaat tijdens het delen. Telomeren worden met iedere celdeling korter, tot ze zo kort zijn dat cellen niet meer kunnen repliceren.

De bevinding dat een snellere afname van telomeerlengte samenhangt met stress en/of negatieve emoties kan volgens Van Ockenburg duiden op een versnelde veroudering van de cellen van mensen die meer stress hebben of negatieve emoties ervaren.

De promovenda ontdekte ook dat mensen met een hogere rusthartslag een hoger risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.