Zoutgehalte in voedingsmiddelen is afgenomen

Het zoutgehalte in onze voedingsmiddelen is in de afgelopen 6 jaar met 11 procent afgenomen, dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Sinds 2011 hebben zij jaarlijks 404 vergelijkbare levensmiddelen op hun zoutgehalte onderzocht.

De dalers
Vooral de productgroepen brood, conserven, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, soep en vleeswaren hebben bijgedragen aan de daling van het zoutgehalte. 

De stijgers
Alleen in de sauzen is geen vermindering van de hoeveelheid zout waargenomen, maar juist een toename van 8 procent. 

Goede ontwikkeling
Iedereen heeft zout nodig. Zout regelt de hoeveelheid vocht in je lichaam, maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Het is dus van groot belang dat je goed oplet met de inname van zout.

In het Akkoord verbetering productsamenstelling zijn voor zijn maximum-normen voor zout afgesproken. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de groenteconserven en soepproducten aan deze normen voldoen. Vleesconserven overtreden met 59 procent een stuk vaker de normen. 

De zout norm voor jou
De norm voor de inname van zout is maximaal 6 gram zout ( = 2,4 gram natrium) per dag .

Natrium en zout
Op de verpakking van voedingsmiddelen staat zout vaak aangeduid als Natrium. Wanneer het gaat over de effecten van zout op de gezondheid, gaat het dan ook vrijwel altijd over de effecten van natrium.

Natrium zit niet alleen in het zout dat je over je eten strooit, maar komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Daar kun je dus niet veel aan doen. Natrium is belangrijk voor de vochtbalans in je lichaam, daarnaast heeft het ook een belangrijke rol bij de regulatie van je bloeddruk.