Verzadigd vet gezonder dan koolhydraten?

Als je voedingspatroon bestaat uit veel koolhydraten is de kans op beroerte en op een vroegtijdige dood vergroot, suggereert de ‘PURE’ studie. Ook blijkt uit de studie dat verzadigde vetten minder nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid dan verwacht.

Koolhydraten zijn slecht

Bij 135.000 proefpersonen is gedurende 7 jaar gekeken naar onder andere hun voedingspatronen. Bij proefpersonen waarbij het voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit koolhydraten bestond, bleek de kans op vroegtijdig overlijden groter te zijn dan bij proefpersonen die een koolhydraatarm dieet volgden. Maar liefst 28% meer kans op overlijden.

Verzadigde vetten zijn goed

Bij proefpersonen waarbij vetten een groot onderdeel waren van het voedingspatroon, nam de kans op vroegtijdig overlijden af met ongeveer 23%, in vergelijking met mensen die weinig verzadigde vetten aten. Ook nam bij deze personen de kans op een beroerte af met ongeveer 18%.

Nieuwe inzichten

De bevindingen van de ‘PURE’ studie lijken tegenstrijdig met wat we tot nu toe weten over gezonde voeding. Er wordt in het onderzoek verteld dat er geen rekening is gehouden met de bron van ‘ongezonde’ verzadigde vetten.

Over de ‘PURE’ studie

De ‘PURE’ studie is onlangs gepubliceerd in het medisch wetenschappelijk blad ‘The Lancet’. De studie betrof 135.000 proefpersonen uit 18 landen, verdeeld over 5 continenten. Er werd informatie verzameld zoals leeftijd, leefstijl, medische voorgeschiedenis, tegenwoordige gezondheid en sociaaleconomische status. Ook werd gekeken naar de inname van eiwitten, koolhydraten en vetten. De studie heeft deze gegevens 7 jaar lang gemeten

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat een voedingspatroon met een gematigde hoeveelheid verzadigd vet in combinatie met een koolhydraatarm dieet mogelijk het optimale voedingspatroon is.

 

Koolhydraten zitten voornamelijk in:

Brood, graan, rijst, aardappels, snoep, chocolade, frisdrank en koek)

Verzadigde vetten zitten voornamelijk in:

Kaas, worst, vet vlees en volle melkproducten