Kokosvet: van ‘super-food’ naar ‘super-ongezond’

Uit onderzoek van de ‘American Heart Association’ (AHA) blijkt dat kokosvet erg ongezond is, zelfs even ongezond als braadvet. In kokosvet (vaak ten onrechte kokosolie genoemd) zitten zeer grote hoeveelheden verzadigd vet, wel 82%. Ter vergelijking: in gewone boter zit 63% verzadigd vet, aanzienlijk minder dus.


Olijfolie vs Kokosvet
Kokosvet wordt vaak als ‘gezonde’ vervanger gepresenteerd van olijfolie, maar dit is dus onjuist. Olijfolie bevat 14% verzadigd vet. Daarnaast zorgt kokosvet voor een stijging van voornamelijk van het ‘slechte’ LDL-cholesterol, dit resulteert in een toename van het risico op hart- en vaatziekten.


Super ongezond
Kokosvet bevat 80% verzadigde vetten. Er wordt vaak beweerd dat kokosvet beschermt tegen hart- en vaatziekten, omdat het voor 50% bestaat uit laurinezuur. Echter, laurinezuur zorgt juist voor stijgingen in cholesterol en dan voornamelijk het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Het ‘goede’ HDL-cholesterol stijgt ook een beetje door kokostvet, maar niet in de juiste verhouding tot het LDL-cholesterol. Dit zorgt juist voor een groter risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.


Advies
Kokosolie kun je het best vervangen door producten met minder verzadigde vetten, zoals zonnebloem- en olijfolie.