Obesitas onder kinderen vertienvoudigd in de afgelopen viertig jaar

De World Health Organisation (WHO) meldt dat in de afgelopen 40 jaar het aantal kinderen met obesitas vertienvoudigd is. Dit blijkt uit het onderzoek van Majid Ezzati, gepubliceerd in het medisch wetenschappelijk blad The Lancet.

Het onderzoek heeft in meer dan 200 landen de ontwikkeling van obesitas bekeken tussen 1975 en 2014. Het is het grootste onderzoek in zijn soort en is ter gelegenheid van World Obesity day gepubliceerd in The Lancet.

Nederland scoort goed
In Nederland heeft er weinig toename van obesitas onder kinderen en jongeren plaatsgevonden. Het percentage obese kinderen en jongeren (tussen de 4 en 17 jaar oud) is 2,7%. Hiermee staat Nederland laag op de lijst van “zware” landen.

De zwaarste landen
In China en India heeft de grootste toename van jongeren met obesitas plaatsgevonden. Het grootste aantal kinderen en jongeren met overgewicht kwamen voor in Polynesië en Micronesië. Ongeveer 50% van de jongeren in die gebieden heeft obesitas.

Ongezonde voeding is de boosdoener
De onderzoekers noemen de makkelijke en goedkope toegang tot grote hoeveelheden ongezond voedsel als de grootste redenen van zwaarlijvigheid. Een flink gedeelte van de kinderen met obesitas neemt dit mee naar de volwassen leeftijd. Hiermee hebben zij aanzienlijk meer kans op onder andere hart- en vaatziekten dan leeftijdsgenoten met een gezond gewicht.